Honorowy patronat nad finałem regionalnym objął Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Burmistrz Miasta Jarosławia.
W skład Komisji Konkursowej weszli: Przewodnicząca Izabela Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Jan Zwoliński - Redaktor naczelny Polskie Radio; Małgorzata Paul - Muzeum etnograficzne w Rzeszowie; Marek Gąsiorowski - Program Agro Smak 2; Janina Kamińska - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego; Władysław Szczęch - Z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego.
Po dokonaniu degustacji i oceny zaprezentowanych potraw komisja przydzieliła nagrody.
Nagrody zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Burmistrza Miasta Jarosławia w następujących kategoriach:
"Produkty pochodzenia zwierzęcego" "Produkty pochodzenia roślinnego" "Napoje regionalne" "Produkty mieszane"
W kategorii "Produkty pochodzenia zwierzęcego" nagrody otrzymali:
I miejsce - Udziec wieprzowy - Andrzej Szarek Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK"
II miejsce - Pieczone mięso w wekach - Leokadia Gugała
III miejsce - Golonka babuni - Jan Fołta z Markowej
III miejsce - Salceson Pilznieński Przedsiębiorstwa Mięsnego TAURUS
Wyróżnienie:
- Udziec barani - Krystyna Wronowska KGW Rybne
- Szynka świąteczna z kością - Maria Majocha
- Kiełbasa swojska Krajana "Jasiołka" sp. z o.o. Dukla
W kategorii "Inne produkty regionalne" nagrody otrzymali:
I miejsce - Chrupaczki - Mieczysław i Maria Łabęccy
II miejsce - Krupiok KGW Krzeszów
W kategorii "Napoje regionalne" nagrody otrzymali:
I miejsce - Nalewka Żenicha - Czesława Zawadzka
II miejsce - Nalewka Miętowka - Maria Otwinowska
III miejsce - Nalewka Kruszon - KGW Krzeszów Teresa Łysikowska
W kategorii "Produkty pochodzenia roślinnego" nagrody otrzymali:
I miejsce - Chleb razowy łańcucki - Anna Surmacz PPHU ANMAR
II miejsce - Tort z fasoli "PIĘKNY JAŚ" - Zofia Dajniak
III miejsce - Towarzystwo
Wyróżnienie:
- Brusznica z Gruszką - Janina Czaban
- Dżem jarzębinowo-jabłkowy - Bronisława i Janusz Wołowiec
Nominacje do "Perły 2006" przyznawanej na Targach Polagra w Poznaniu otrzymali:
- Kiełbasa pradziada - Paweł Krajmas Jasiołka sp. z o.o. Dukla
- Staropolski Chleb Sanacyjny Pieczony na liściu kapusty - Anna Surmacz PPHU ANMAR
- Bulwiok - Gospodynie z Futomy działające przy Zespole "FUTOMIANIE"
Jarosławianie zwiedzający kramy z żywnością mogli degustować potrawy wykonane metodami tradycyjnymi. Była to swoista uczta dla podniebienia niejednego smakosza. Różnorodność wystawianych produktów świadczy o bogactwie smaków i tradycji kulinarnej, która przekazywana jest przez gospodynie młodszym pokoleniom. Dziedzictwo kulinarne to element dziedzictwa narodowego Polaków.
Oprócz wyśmienitych regionalnych produktów spożywczych można było również obejrzeć prezentację rękodzieła ludowego.
W trakcie trwania konkursu odbyły się występy artystyczne kapel ludowych, solistów Miejskiego Ośrodka Kultury w Jarosławiu oraz występ Orkiestry Dętej OSP z Pruchnika. Gościem specjalnym była grająca na harmonijce ustnej Beata Kossowska z Zespołem Le Blue. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci i dorosłych.