Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Pierwszy etap Konkursu zostanie przeprowadzony na szczeblu regionalnym. W tym roku odbędzie się on w dniu 30 sierpnia 2014 r. w Jarosławiu.
W celu przeprowadzenia konkursu powołane zostaną dwie komisje konkursowe. Jedna oceniała będzie lokalne i regionalne produkty żywnościowe, druga odpowiedzialna będzie za dania i potrawy. Podczas finału regionalnego wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepszych dań i potraw regionalnych i tradycyjnych.
Kolejny etap - to już zmagania Kapituły Krajowej Konkursu i wybór produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody PERŁA 2014. Wielki Finał Konkursu odbędzie się w Poznaniu w dniu 28 września 2014 r.