Tworząc salę kulinarną położymy szczególny nacisk na zdrowe odżywianie, opanowanie umiejętności samoobsługowych w zakresie przygotowywania posiłków. Wzbudzenie zainteresowania pracą w kuchni. Celem ogólnym sali kulinarnej i terapii zajęciowej będzie kształtowanie kulinarnych zainteresowań u dzieci. Motywowanie do możliwie największej samodzielności dzieci w zakresie estetycznego przygotowywania posiłków i ich spożywania.
W spożywaniu posiłków można
znaleźć przyjemność i zabawę. Łącząc to działanie z przygotowywaniem
potraw możemy stworzyć możliwości skutecznej rewalidacji osób niepełnosprawnych
intelektualnie. Przebywając w kuchni dziecko odbiera bowiem wiele silnych
bodźców: kształt, kolor, zapach, smak, dźwięk. Kuchnia wypełniona wieloma
różnymi urządzeniami - produktami spożywczymi, sprzętami - może służyć jako
doskonałe miejsce do usprawniania dziecka. Sprzymierzeńcem w tej pracy
będzie apetyt dzieci, a to pozwoli na skupienie uwagi, ulepszenie koordynacji
wzrokowo-ruchowej, porozumiewania się w grupie, dzięki czemu można powiększyć
zasób gestów i słów u dziecka i daje wiele innych możliwości rozwoju. Nie bez
znaczenia jest również fakt, że za wzmożony wysiłek będzie szybko odebrana
nagroda. Przygotowanie potrawy przez dzieci będzie tylko połową zadania, drugą
część stanowić będzie konsumpcja, kolejne wyzwanie - estetyczne spożywanie
posiłku.Dzięki temu przedsięwzięciu
wyszliśmy na przeciw oczekiwaniom dzieci i rodzicom, dokonaliśmy
uatrakcyjnienia warsztatu pracy o nowe
pomysły pracy pedagogicznej. Wzbogaciliśmy ofertę edukacyjną przedszkola,
podniosłyśmy przez to efektywność działań edukacyjnych, opiekuńczych i wychowawczych. Pani dyrektor zaprezentowała
krótki film pt. „Pamiętnik z wakacji
2015" przedstawiający długą drogę powstania Sali Kulinarnej i pracę
wolontariuszy podczas wakacji, a dzieci przedstawiły piękny program artystyczny
o „Witaminkach i zdrowym odżywianiu". Od 12 już lat aktywnie w
przedszkolu promujemy zdrowie biorąc udział w różnych przedsięwzięciach
prozdrowotnych w mieście i powiecie. Jednym z głównych priorytetów zdrowego
stylu życia w naszym przedszkolu jest zdrowe odżywianie rozwijane wśród
dzieci, rodziców i pracowników przedszkola.
1 września w
przedszkolach i szkołach weszła w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie
żywności i żywienia. Celem nowelizacji ustawy jest wzmocnienie ochrony zdrowia
dzieci przez ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne
ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju. W naszym przedszkolu od lat
obowiązuje zdrowe żywienie i dbanie o bogaty jadłospis dla dzieci m. in. w
owoce, warzywa, produkty zbożowe, sałatki, produkty mleczne, dostęp do wody
pitnej przestrzegając przy tym odpowiednie
normy żywieniowe oraz wymagania sanitarno-higieniczne w zbiorowym żywieniu
biorą pod uwagę przede wszystkim jakość zdrowotną żywności i bezpieczeństwo
żywności.Cała społeczność przedszkolna pozytywnie
nastawiona jest do zmian na rzecz rozwoju dzieci i nie zaskoczyły nas nowe
przepisy żywieniowe. Należy zapobiegać otyłości naszych dzieci, dbać o ich wartościowe
odżywianie i zdrową przyszłość.
Agata Kolasa - Skiba