Deratyzacją zostaną objęte:
podpiwniczone budynki wielolokalowe, lokale gastronomiczne, obiekty handlowe branży spożywczej, magazyny żywności i płodów rolnych, gospodarstwa rolne i hodowlane, zakłady przetwórstwa żywności, szpitale, hotele, internaty, domy akademickie, bursy, obiekty w których prowadzone jest zbiorowe żywienie, wolnostojące komórki i pomieszczenia gospodarcze przynależne do zabudowy wielolokalowej, obiekty w których prowadzona jest działalność w zakresie zbierania i przetwarzania odpadów, a także sieć kanalizacji sanitarnej grawitacyjnej od 500 mm.
Deratyzacji podlegają wszystkie nieruchomości obszaru miasta.
Właściciele nieruchomości, którzy nie zastosują się do obowiązków w zakresie deratyzacji podlegają odpowiedzialności przewidzianej w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U.2013.947 j.t.).
W czasie wyłożenia trutki właściciele, zarządcy użytkownicy nieruchomości są obowiązani do stosowania wszelkich środków ostrożności celem uniknięcia zatrucia osób i zwierząt domowych.