Pochodzi z rejonu Kaukazu, skąd został przeniesiony do środkowej i
wschodniej części Europy, gdzie stał się przybyszem bardzo kłopotliwym,
gdyż w szybkim tempie zaczął się rozprzestrzeniać spontanicznie. To
barszcz Sosnowskiego, agresywna roślina inwazyjna, niezwykle trudna do
zwalczenia. Sok wydzielany przez świeże rośliny wywołuje zmiany skórne.
Barszcz Sosnowskiego jest objęty prawnym zakazem uprawy, rozmnażania i
sprzedaży na terenie Polski. Nazwa barszczu Sosnowskiego pochodzi od
nazwiska rosyjskiego botanika, odkrywcy tego gatunku, Dimitra Iwanowicza
Sosnowskiego.
Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia i przestrzega: To, co w barszczu Sosnowskiego najgorsze, to olejek eteryczny, zawierający m. in. furanokumaryny. Chronią roślinę przed owadami i patogenami, stanowiąc jednocześnie zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia ludzi. Związki te mają wysokie powinowactwo do DNA - mają łatwość łączenia się z DNA komórek skóry powodując ich obumieranie.
Zauważony barszcz Sosnowskiego można zgłosić pod całodobowy numer alarmowy Straży Miejskiej 986.
Więcej na www.silesion.pl
W załączniku znajduje się ulotka przygotowana przez GIS.