Spotkaniu, zorganizowanemu przez Wydział Spraw Społecznych i Obronnych, przewodniczył zastępca burmistrza Dariusz Tracz, a wzięli w nim udział: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarosławiu, prezes PGKiM sp. z o.o., Komendant Straży Miejskiej, przedstawiciele: Komendy Powiatowej Policji, Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej oraz pracownicy wydziałów Spraw Społecznych i Obronnych oraz Gospodarki Nieruchomościami, Mieniem Komunalnym i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Jarosławia.
W trakcie spotkania Powiatowy Lekarz Weterynarii przedstawił problematykę zagrożeń związaną z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF), obszaru występowania oraz przygotowań instytucji, służb, i straży do monitorowania i przeciwdziałania zagrożeniom związanym z ASF. W trakcie spotkania uzgodniono zasady postępowania służb i instytucji w przypadku ujawnienia na terenie Jarosławia padłych dzików oraz zwrócono uwagę na konieczność zintensyfikowania akcji informacyjnej nat. Zagrożeń ASF.
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.
Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni).
Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.
Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.