- Jak wynika z dostępnej literatury naukowej, koronawirusy charakteryzują się niską odpornością na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody, takie jak chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru. Wirusy te, podobnie jak inne zawieszone cząstki o takich rozmiarach, usuwane są z wody w procesie koagulacji połączonej z flokulacją wspomaganą polielektrolitami i filtracją na filtrach piaskowych, piaskowo-antracytowych i (lub) węglowych - informuje PWIK Jarosław.
Woda produkowana przez
PWiK Jarosław Sp. z o.o. spełnia wszelkie parametry jakościowe zawarte w:
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. ws. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
- oraz w Dyrektywach Rady Unii Europejskiej dot. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Technologia produkcji wody
pitnej, jej uzdatnianie oraz dezynfekcja stosowane w PWiK Jarosław Sp. z
o.o. pozwalają na unieszkodliwianie bakterii oraz wirusów
chorobotwórczych.
Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
jest również na bieżąco monitorowana na każdym etapie jej produkcji
oraz dystrybucji przez wewnętrzne akredytowane laboratorium oraz
zewnętrzne jednostki kontrolujące tj. Powiatowego Inspektora
Sanitarnego.
Szczegóły - www.teraz-srodowisko.pl