Najważniejszy z konkursów związany był z wyrobem kiszki przez Teatr Kulinarny pod kierunkiem Krzysztofa Górskiego. Planowaliśmy ustanowić rekord Guinnesa, ale udało się pobić rekord Polski, gdyż wykonano „kiszkę jarosławską" - białą, o długości 507,5 m. Do jej produkcji zużyto 760 kg ziemniaków i 250 kg mięsa - tłumaczy burmistrz Andrzej Wyczawski. Do degustacji rekordowej kiszki ustawiały się długie kolejki.
Podczas Dni Jarosławia degustowano także wojskową grochówkę podczas pikniku wojskowego na rynku, zaś w Restauracji „Grodzka" - markowe wina przywiezione przez właścicieli francuskich winiarni.
Na święto miasta przybyły delegacje z miast partnerskich Humenne i Michalovce na Słowacji oraz Orange we Francji. Goście zachwycali się atmosferą panującą podczas imprez i podziwiali nasze zabytki.
Oficjalnego otwarcia Dni Jarosławia dokonał burmistrz Andrzej Wyczawski w obecności burmistrza Michaloviec Viliama Zahorčaka, sekretarza miasta Humenne Antona Klamara, mera Orange Jacquesa Bombarda i wiceprzewodniczącego Rady Miasta Jarosławia Mariana Kozłowskiego.
W bogatym programie były m.in.: projekcja filmów w ramach „Kina z pasją", występy zespołów Powiatowego Ogniska Baletowego oraz solistów, zespołów i tancerzy Miejskiego Ośrodka Kultury i koncert Orkiestry Dętej im. Antoniego Kulikowskiego „Laudate Dominum". Dla najmłodszych wystąpił Cyrk Klaunów. Odbyły się też koncerty zespołów: „Nipu", „Pod Budą", „Danzel", „Water in Basement" i „Guardian Angel".
„Tylko tutaj, tylko tak - rozpoczniesz najlepszy szlak", „Był taniec, śpiew i muzyka - teraz będzie turystyka" - to tylko niektóre hasła proponowane przez mieszkańców na przyszłoroczne Dni Jarosławia.
Więcej zdjęć znajdą Państwo na naszej stronie w Galerii
www.jaroslaw.pl/imprezy-miejskie/id7,Dni-Jaroslawia-2008.html
oraz na stronie http://www.i-jaroslaw.pl/